Babutsa
Babutsa deyince herkesin dilinden “yanayım yanayım” diye başlayan şen şakrak bir şarkı dökülüyor. Gece kulüplerinin ve yazlık eğlencelerin vazgeçilmezi haline gelen Babutsa stratejik bir çıkış ile yaza damgasını vurdu. Strateji nerede mi gizli? Grubun adında.
Evet babutsa ismi size “yanayım yanayım, ateşlerde yanayım” diyerek diskolarda dans eden yanık tenleri çağrıştırıyorsa da aslında bu isim insanın ağzının sulandıran kaktüs meyvesinin adı. Sıcak iklime sahip memleketlerin dokunulduğunda can yakan bitkisi kaktüsün turuncu renkli, hoş görüntüsünün yanında, hırçınlığını dikenlerinde saklayan meyvesi babutsa. Kiviyi anımsatan şekli ve incir misali çekirdekleri ile ağzı sulandıran birazcık da buran enfes bir tat.
Pazarlarda, manavlarda görmediğimiz fakat Antalya, Bodrum gibi tatil kentlerinde akşamları seyyar satıcıların buz dolu el arabalarının içinde satılan babutsa tatilciler için de adı bilinmeyen ama "herhalde kaktüsün meyvesiymiş" dedikleri alternatif bir meyve.
El arabaların buz dolu olmasının sebebi, babutsanın kabuğunun üstündeki dikenlerin ancak buzun içinde belli bir süre kaldıktan sonra yok olması. Bu işlemin ardından meyve, kabuğu soyulup afiyetle yeniliyor.
Grubun adındaki strateji işte buradan geliyor. Güney sahilleri ve gece hayatının gözdesi olmak için yola çıkan grup taa Londra’ dan bizi “babutsa”yı tatmaya çağırıyor. İsmini aklımızda tutamasak da tatları ile zihinlerimize işlemeyi amaçlıyor.
***
Babutsa aynı zamanda barındırdığı besleyici öğeler ve düşük kalorisi ile diyet yapanların ve vejetaryen mutfağının alternatif tatlarından. İstanbul’ un vejetaryen restoranlarında rastlayamadığım, ancak evde kolayca yapılabilecek babutsa ya da diğer adı ile hint inciri reçelinin tarifi şöyle.
1,5 kg babutsa, bir limon ve 500 gram pudra şekeri alınır. Bir saat suda bekletilerek yıkanır. Babutsalar soyulmadan bir tencereye konur. Su eklemeden kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirilir. Ardından kabukları soyulan babutsalar ezilerek püre haline getirilir. Elde edilen püre ince altlı bir tavaya konarak çok kısık ateşte 10 dakika kurumaya bırakılır. Sonrasında üzerine mevcut limonumuzun suyu, şeker ve soyulmuş kabuklar eklenir. Tahta bir kaşık yardımı ile sürekli olarak karıştırılır. Kıvamı istenilen katılığa ulaştığında ateşten alınarak kavanoza doldurulan babutsa reçeli, birkaç dakika boyunca ters-düz edilir ve soğumaya bırakılır.
İşte size daha önce hiç tatmadığınız bir alternatif.
Babutsa' nın müziği ile dans ederken üzerinize dökmemeye dikkat!
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder