Zaten azaltmaya başladığım et tüketimimi 4 sene önce tamamen bırakmaya karar verdiğimde zeytinyağlı yemek kültürü oldukça gelişmiş bir aileden gelmenin çok yararını gördüm. Ancak; sağlıklı ve kaliteli beslenmek için öğrenmenin ve araştırmanın sınırının olmadığını da pekala biliyordum. Bilmediklerimi öğrenmek adına çıktığım yolculukta en büyük şansım internetin karanlık dehlizlerinde boğulmadan hep doğru kaynaklara ulaşmam oldu.
Vejetaryen beslenme ile alakalı geniş bilgiler sunan www.vejetaryen.net yeni hayat biçimimin ilk aylarında sıkça yararlandığım bir kaynaktı. Sonra ekolojik beslenme ile ilgili yaptığım araştırmalar beni www.bugday.org adresine götürdü. "Ekololojik Yaşam Kapısı" ana başlığıyla faaliyet gösteren Buğday derneğinin websitesinde ekolojik tarım, ekolojik yaşam biçimi, ekolojik ürünler ve üretim biçimleri gibi bilgiler okuyucuya sunuluyor. Ekolojik yaşamı yalnızca bir sağlık ve diyet konusu olarak değil, tarımsal üretim süreçleri, çevre bilinci ve yaşam felsefesi yönleriyle de ele alması nedeniyle vejetaryen beslenmeyi yalnızca "et yemek zararlıdır" düşüncesiyle seçmediğim için Buğday en önemli ve özel başvuru ve referans kaynaklarımdan biri oldu, olmaya da devam ediyor. İşin teorik kısmı elbette iyiydi, hoştu ama artık her yemeği yiyememek, yemeğin içindeki malzemeleri özenle seçmek, dışarıda yemeğe gidildiğinde yemeği yemeden önce içinde et ve etin yan ürünlerinin(et suyu, kemik suyu, bulyon vs.) bulunup bulunmadığını defalarca sormak gibi durumlar vuku bulduğundan mutfağa daha sık girmek şart oldu. Anne-babadan görüp öğrenilen (evet, bir Karadenizli olan babam çok güzel yemek yapar, salataları enfestir, pazı kavurması, lahana dolması gibi yemekler baş tacımız, fasülye turşusu ise süsümüzdür.) yemeklere yeni denemeler eklemek gerekiyordu. İşte tam o noktada Sayın Tijen İnaltong'un Radikal İki'deki araştırma yazıları imdadıma yetişti. Daha sonra gene Tijen İnaltong'un hazırlamış olduğu "Mutfakta Zen" adlı blog sayfasını keşfettim. Mutfakta Zen, yalnızca yemek tarifleri veren bir site değil, aynı zamanda çeşitli ülkelerin mutfak kültürlerine, Türkiye'nin dört bir köşesinden çeşitli tatlara, katkı maddelerinden arınmış harkulade yemeklerin tarif ve fotoğraflarına ve daha da güzeli yenilebilir otlara yer veren bir maden. Tijen İnaltong, yıllardır çeşitli yayınlar için hazırladığı/hazırlamakta olduğu yazıları ve Mevsimlerle Gelen Lezzetler; Tak Koluna Sepeti: Bodrum Pazarından Tatlar, Renkler, Portreler; Mutfakta Zen; Bir Ot Masalı; Meyve Agacindan Hikayeler; Her Güne Bir Yemek; Yurdumun Yenilebilir Otları gibi kitapları literatüre kazandırmış bir mutfak kültürü araştırmacısı. Bunun sağladığı deneyimlerle bitmek tükenmek bilmez merak duygusunu kaynaştırıp okuyucusuna sunuyor. Mutfakta Zen bu özellikleriyle basit yemek tarifi veren kaynakların arasından sıyrılıyor ve her zaman yararlanmak isteyeceğimiz bir kaynağa dönüşüyor. Mutfağa dair araştırmalarımın beni ulaştırdığı bir diğer blog ise Nukhet Everi'nin hazırlamış olduğu "Veganizm". Sitede hiçbir hayvansal ürün(giyim,yiyecek ve kozmetik de dahil olmak üzere) kullanmamayı gerektiren veganlığın tanımı, veganlık felsefesi, vegan yaşam biçimi ve organik malzemeler kullanılarak hazırlanan denenmiş yemek tarifleri yer alıyor. Site üzerinden veganlıkla ilgili pekçok yabancı websitesine de yönlendirme verilmiş olduğundan veganlıkla ilgili dünyada ne gibi gelişmeler olduğunu öğrenmemize aracılık ediyor.
İnternet benimsemiş olduğum vejetaryen yaşam biçimi ile ilgili yayınlara ulaşmamda en önemli araç. Bu yazıda yer alan websiteleri ise bilgi kalabalığından uzak, araştırmacı yönleri ön planda olan, her gün itinayla takip edilen kaynaklardan yalnızca bir bölümü. Konu ile ilgili yeni websiteleriyle karşılaştıkça sizlerle de paylaşmaya devam edeceğim.
Veganizm
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder